Benieuwd of het mogelijk is om gipsplaten te behangen met renovlies? Hieronder leg ik meer uit over de mogelijkheden en stappen.
Is het mogelijk om renovlies op gipsplaten te plakken?
Ja, het is goed mogelijk om met de juiste voorbereiding renovlies aan te brengen op gipsplaten. Het is zelfs één van de snelste en goedkoopste muurafwerkingen.
Over hoe gipsplaten worden voorbereid en behangen lees je meer bij ‘Hoe wordt renovlies stapsgewijs aangebracht op gips?’
Kun je ook renovlies behangen op stucplaten?
Heb je geen gipsplaten maar stucplaten op de muur? Dan kun je deze ook laten behangen met renovlies.
Je herkent de stucplaten aan de bruinige oppervlakte. Gipsplaten hebben een witte of lichtgrijze kartonnen oppervlakte. Het verschil is dat je bij stucplaten direct stuc kunt aanbrengen.
Maar om geld te besparen kun je dus ook de stucplaten voorzien van renovlies om hetzelfde strakke resultaat te krijgen.
Waarom niet je muren stucen?
Ja, het is ook mogelijk om gipsplaten te stucen. Je krijgt met stucwerk een strakke afwerking en kunt eventueel kiezen voor een korrelige finish met reliëf.
Het nadeel van stucwerk op gips is de prijs. Het is arbeidsintensiever om aan te brengen en het duurt langer om uit te harden. Renovlies zit sneller op de muur, geeft het effect van een gestucte muur en is ongeveer 40% voordeliger.
Interesse om je gipsmuren en andere muren snel strak eruit laten zien? Kom hier in contact en vraag een gratis offerte aan.
Hoe wordt renovlies stapsgewijs aangebracht op gips?
Hieronder lees je meer hoe stap-voor-stap renovlies wordt aangebracht. Van voorbereiding tot finish.
Gipsplaten voorbereiden voor renovlies
De voorbereiding is erg belangrijk om het te laten slagen.
- De naden tussen de gipsplaten worden met bewapeningsband afgeplakt. Dit is een soort stevig plakband met een rastertje.
- Er wordt plamuur of voegenvuller gebruikt om de naden op te vullen. Ook de schroefgaten kunnen hier mee geëgaliseerd worden.
- Zitten er naden in de hoeken, dan worden deze met acrylaatkit dichtgemaakt.
- Als de plamuur/vullen/kit zijn uitgehard worden deze licht opgeschuurd zodat er een gladde oppervlakte ontstaat.
- De gipsplaten hebben als eigenschap dat het makkelijk vocht, verf et cetera opzuigt. Om te voorkomen dat de behangerslijm door het gips wordt opgezogen is het belangrijk dat er voorstrijk wordt gebruikt. Na een dag kan er begonnen worden met het aanbrengen van het renovlies zelf.
Renovlies aanbrengen op de gipsen ondergrond
Tijd om het renovlies aan te brengen.
- Er wordt een laag lijm op de gipsplaten gesmeerd. Het is belangrijk dat de gehele oppervlakte bedekt is om het renovlies overal goed te laten hechten.
- Het renovlies wordt baan voor baan aangebracht.
- Na het drogen van het renovlies met de lijm (ongeveer 24 uur) wordt het tijd om de naden te dichten. Dit kan met plamuur of binnenvulmiddel. De naden worden ingesmeerd met de plamuur/vulmiddel zodat de naad verdwijnt. Hier lees je meer over het verbergen van naden bij renovlies.
- Voor de naden bij het plafond en de vloer/plint wordt acrylaatkit gebruikt. Ook om het renovlies strak in de hoek te zetten wordt acrylaatkit gebruikt.
- Na het uitharden moet de plamuur/vulmiddel/kit worden geschuurd zodat het een egaal, glad oppervlak wordt.
- Na het schuren kan het renovlies in elk gewenste kleur worden gesausd. Er bestaat voorgeverfde renovlies in wit tinten. Hierop kan met één extra laag de muur geschilderd worden in een lichte tint. Bij donkere tinten en felle zijn er twee lagen nodig om het mooi te laten dekken.
- Met deze stappen zijn de gipsplaten verdwenen en lijken de muren gestuct, maar voor een kleinere prijs.
Interesse in een offerte voor renovlies?
Kom hier met ons in contact en vraag een gratis offerte aan of vraag om vrijblijvend advies.